Zrównoważony fundraising

W dniach 21-24 lipca 2022 r. gościliśmy w Krakowie uczestników seminarium nt. zrównoważonego fundraisingu wspierającego zbiórki pieniężne na rzecz ochrony środowiska, dzikiej przyrody i ochrony klimatu.

Wraz z przedstawicielami partnerskich organizacji z Rumunii 🇹🇩, Serbii 🇷🇸, Litwy 🇱🇹 i Słowacji 🇸🇮 zastanawialiśmy się, jak narzędzia fundraisingowe mogą być bardziej zrównoważone, zielone i w jaki sposób siłę działań fundraisingowych wykorzystać do angażowania społeczności do ochrony środowiska i naszej planety. Szkolenie z fundraisingu poprowadziła niezawodna Magdalena Szczudło.

Odwiedziliśmy Pasiekę w Podskalanach, gdzie rozmawialiśmy o produkcji miodu, jego promocji i sprzedaży na lokalnych rynkach. Popołudnie spędziliśmy w Gospodarstwie Rybackim Dolina Będkowska, które zajmuje się ekologiczną hodowlą ryb, a w okresie bożonarodzeniowym organizuje przedświąteczny poczęstunek dla mieszkańców Krakowa, którzy mogą skosztować m.in. smażonego karpia w chrupiącej skórce oraz kapusty z grochem.

Warsztaty „Sustainable fundraising and social event – educational aspects of fundraising companies and social events supporting development of renewable energy sources and other sustainable aims“ zostały zrealizowane w ramach projektu naszej Fundacji pt. „Smart development“, finansowanego ze środków Erasmus+ Edukacja dorosłych.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga