Wizyta ks. Olega Salomona w Krakowie

We wtorek 3 sierpnia gościliśmy w naszym krakowskim biurze gości z Ukrainy, na czele z ks. Olegiem Salomonem, który jest prezesem Dzieła Kolpinga na Ukrainie.

Przywiózł on wspaniałe PODZIĘKOWANIE od ks. aba Mieczysława Mokrzyckiego, obecnego Metropolity Lwowskiego, który w latach 1996–2007 był osobistym sekretarzem św. Jana Pawła II.

Czytamy w dokumencie PODZIĘKOWANIA dla Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce:

Święty Jan Paweł II powiedział: „Bywa nieraz, że stajemy w obliczu prawd, dla których brakuje słów”. Taki właśnie czas jest dzisiaj. Brakuje słów, aby wyrazić prawdę o tym, co dokonuje się na naszych oczach. Brakuje słów, aby wyrazić wdzięczność za dobro i solidarność. Jest jednak jedno słowo: DZIĘKUJĘ! To właśnie nim pragnę wyrazić wdzięczność, za przekazaną ofiarę na rzecz Archidiecezji Lwowskiej, w tym jakże trudnym czasie wojny. Czynię to w imieniu własnym i wszystkich, do których ta pomoc dotarła. Niech dobry Bóg obdarza Was swym błogosławieństwem, a Najświętsza Maryja Panna, Śliczna Gwiazda Miasta Lwowa, wstawa się za Wami. Z całego serca błogosławię.

Podpisał: Abp Metropolita Lwowski Mieczysław Mokrzycki

Te słowa podziękowania i błogosławieństwa przekazujemy wszystkim WAM, naszym Dobrodziejom, Wolontariuszom, Pracownikom i Rodzinom Kolpinga!

W spotkaniu z księdzem Olegiem uczestniczyli przedstawiciele Zarządu, pracownicy i goście.

– Rozmawialiśmy o pomocy humanitarnej (tej dotychczasowej i przyszłej), w tym również o pomocy na rzecz uchodźców w naszym projekcie „Mam POWER mam pracę” oraz o organizacji kursów języka polskiego, z których jeden trwa, a kolejne są przygotowywane – relacjonuje Anna Wilk. I dodaje: – Ksiądz Oleg przekazał nam z kolei informacje o działaniach Dzieła Kolpinga na Ukrainie, pomocy dla tamtejszych Rodzin Kolpinga i parafian. Zdał także relację z jego wizyty w Buczy oraz Irpieniu. Podziękował za dotychczasową pomoc i poprosił o dalszą, m.in. śpiwory, koce, środki do prania, mokre chusteczki czy pampersy dla seniorów.

– Postaramy się spełnić życzenia ks. Olega – zapewnia Józef Sikorski, koordynujący wraz z Patrycją Kwapik naszą pomoc dla Ukrainy.

Zachęcamy Was do wsparcia tego dzieła – więcej informacji i możliwość dołączenia do akcji „Solidarni z Ukrainą” tutaj: https://ukraina.kolping.pl/?

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga