Kawa Tatico

tłumacząc z dialektu tsotsil, słowo TATICO oznacza "Bogu dzięki"

POCHODZENIE

Kawa TATICO uprawiana jest w Hondurasie przez rolników z Rodzin Kolpinga.

Honduras to drugie co do wielkości państwo w Ameryce Środkowej, które zamieszkuje ponad 7,7 milionów ludzi. Kraj posiada duży potencjał w branży kawowej. Świetne warunki klimatyczne umożliwiają efektywną uprawę kawowców. Rolnicy Hondurasu przez lata zdobywali doświadczenie w uprawie kawy, by potem wykorzystać je na światowych rynkach. Aktualnie uplasowali się na szóstej lokacie wśród państw eksportujących kawę. Największymi regionami Hondurasu produkującymi kawę są okolice Santa Barbara, Copan, Ocotepeque, Lempira, La Paz i El Paradiso. Kawy honduraskie charakteryzują się mniejszą kwasowością niż inne kawy Ameryki Centralnej z wyraźnymi nutami karmelu.

SUSZENIE

Na ekologicznych, certyfikowanych plantacjach kawy TATICO nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dzięki temu owoce kawowca dojrzewają w optymalnych warunkach. Dojrzałe owoce zrywane są ręcznie, przez co od razu na etapie zbioru przechodzą pierwszą, wstępną selekcję i kontrolę jakości. Owoce gorszej jakości są odrzucane. Następnym etapem obróbki ziaren jest suszenie metodą na sucho. Jest to najstarsza metoda suszenia, wymagająca największego nakładu ludzkiej pracy. Polega na rozrzuceniu owoców na matach umiejscowionych w dużym nasłonecznieniu. Następnie przez 2-3 tygodnie owoce są delikatnie mieszane. Podczas tego procesu miąższ zamienia się w wysuszoną skorupę. Opad deszczu w trakcie suszenia mógłby zniweczyć całą pracę, a tym samym pozbawić rolników dochodu.

WYPALANIE

Kawa, po trwającej sześć tygodni podróży morskiej, dociera do Europy, gdzie jest wypalana w manufakturze firmy Langen. Tatico palona jest metodą tradycyjną – rzemieślniczą

Przemysłowe palenie kawy nie pozwala na wydobycie głębokich walorów smakowych i nie stosuje się go przy ziarnach wysokogatunkowych. Ziarna wypalane przemysłowo z reguły nie odznaczają się wysokimi walorami aromatycznymi. Dlatego też prawdziwi miłośnicy i smakosze kawy powinni sięgać po ziarna wypalane metodą tradycyjną, inaczej nazywaną mistrzowską. Sposób ten charakteryzuje się paleniem niewielkiej ilości kawy (najczęściej od 3 do 60 kg) w temperaturze 230 stopni C, przez co najmniej 15 minut, niekiedy nawet ponad 20. Proces ten nadzorowany jest przez mistrza, który obsługuje maszynę. Do jego obowiązków należy między innymi sprawdzanie koloru ziaren. Taki sposób palenia wydobywa wszystkie walory smakowe (np. redukuje się zawartość kwasu chlorogenicznego) i stosuje się go tylko przy kawach wysokogatunkowych.

Doświadczenie specjalisty wypalającego ziarno powyższą metodą odgrywa decydującą rolę w procesie wypalania kawy. Musi napełnić bęben surowymi ziarnami, sterować temperaturę, kontrolować kolor ziaren, pobierać próby. Rezultatem takiej pracy jest przyjazna żołądkowi, uboga w kwasy, z głębią aromatu i smaku, równomierności kolorystycznej kawa TATICO.

JAKOŚĆ KAWY

W 2016 r. Kawa Tatico Classico Espresso i Kawa mielona Tatico Classico zostały dostrzeżone i nagrodzone na corocznym konkursie degustacyjnym German Roasters Guild e.V. w Niemczech. Każda z nich otrzymała złoty medal!

Nagrody niemieckiej gildii prażalników w brązie, srebrze i złocie przyznawane są corocznie. Jurorzy testują ponad 100 różnych kaw oceniając bukiet, aromat, kwasowość, harmonię oraz zawartość kawy. Wszystkie kawy są przygotowywane w tych samych warunkach, dostarczane w neutralnym opakowaniu i smakowane w ciemno. Powyższe prestiżowe nagrody są kolejnym potwierdzeniem jakości kawy Tatico.

SKLEP

Kawa marki TATICO jest produktem sprawiedliwym, który oferuje równocześnie dwie zalety: wspaniały aromat i smak oraz bezpośrednie wsparcie indywidualnych rolników z Ameryki Łacińskiej. Jeśli chcesz mieć ten wyjątkowy napój w swojej filiżance, wejdź TUTAJ.

Regulamin sklepu

Już dziś możesz pomóc