PUBLIKACJE

Publikacje o Dziele Kolpinga i bł. Adolphie Kolpingu oraz Podręczniki i publikacje tematyczne

• Ks. Kazimierz Hoła, „Błogosławiony Adolph Kolping i jego Dzieło”.

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce

Kraków 2014

III

Ceniona biografia bł. Adolpha Kolpinga, napisana w języku polskim. Jej autorem jest ks. Kazimierz Hoła, założyciel pierwszej, rdzennie polskiej Rodziny Kolpinga w Stanisławiu i kilku kolejnych wspólnot.
  • „Drogowskazy Kolpinga. Modlić się, uczyć i pracować. Wybór homilii, kazań i konferencji wydany z okazji 30-lecia Dzieła Kolpinga w Polsce”

Związek Centralny Dzieła Kolpinga w Polsce

Kraków 2020

I

Książka, która powinna znaleźć się w dłoniach każdego, kto pragnie poznać życie i duchowość założyciela Dzieła Kolpinga, nazwanego przez św. Jana Pawła II „mistykiem czynu” i prekursorem katolickiej nauki społecznej.
  • Podstawy umiejętności trenerskich i dobre praktyki

2015, Kraków

I

Publikacja powstała w ramach projektu „Lokalna świetlica globalna – edukacja dzieci i młodzieży” realizowanego w roku 2015 w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z funduszy EOG, ngofund.org.pl Załączniki Podstawy umiejętności trenerskich i dobre praktyki – pobierz PDF
  • Kolping Sustainable Education – guidelines for adult education on an example of Kolping movement

2022, Kraków

I

Poniższa publikacja przedstawia najlepsze praktyki edukacyjne związane ze zrównoważonym rozwojem, sprawiedliwością klimatyczną i podejściem ekologicznym opracowane przez organizacje uczestniczące w projekcie: KOLPING INTERNATIONAL Association e.V. LIETUVOS KOLPINGO DRAUGIJA KOLPINGOVO DIELO NA SLOVENSKU KOLPING DRUSTVO SRBIJE ORGANIZATIA CENTRALA A FAMILIILOR KOLPING DIN ROMANIA
  • Kolping dla zrównoważonego rozwoju

Kraków 2022

I

Od momentu powstania Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce każdego dnia podejmujemy decyzje i wdrażamy rozwiązania w duchu zrównoważonego rozwoju. Wiemy, że razem ponosimy odpowiedzialność za Jeden Świat, a jako wspólnota obecna w wielu zakątkach globu – dostrzegamy więcej. Powinniśmy zatem być bardziej świadomi wyzwań, z jakimi mierzy się ludzkość w XXI wieku i adekwatnie na nie odpowiadać.
  • Model rozwoju liderów młodzieżowych na rzecz sprawiedliwego handlu i edukacji

Kraków 2021

I

Ten podręcznik dla pracowników młodzieżowych powstał jako rezultat pracy intelektualnej partnerów projektu „COFFEE – Cooperation for educationa and ecology”. Jest dostępny w wersji elektronicznej w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.