Zapał do aktywności ekologicznej osób 60+

Projekt „Zielona inicjatywa – samoorganizacja seniorów na rzecz ochrony środowiska” – realizowany z dotacji programu „Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG – zakończył się 30 listopada 2023 roku.

Jednak uczestniczki i uczestnicy projektu nie tracą zapału i zaangażowania do działań związanych z ochrona lokalnej przyrody.

W Lipnicy Małej zorganizowano charytatywny kiermasz bożonarodzeniowy, a osoby, które uczestniczyły w projekcie przygotowały ekologiczne ozdoby i stroiki wykonane m. in.: z suszonych gałązek borówki, zebranych w lesie szyszek, gałązek i kawałków drewna. Efekty były wspaniale!

Uczestniczki i uczestnicy projektu  z Łęczyc zostali zaproszeni 28 grudnia 2023 roku na spotkanie do Urzędu Gminy. Spotkanie dotyczyło pogłębienia wiedzy z zakresu ochrony środowiska oraz wymiany doświadczeń. Ponadto seniorki i seniorzy zostali docenieni za pracę i zaangażowanie dotyczące ochrony przyrody oraz promowania ekologicznych praktyk wśród społeczności lokalnej. Gratulujemy!

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga