Edukacja ekologiczna i klimatyczna: klucz do przyszłości naszej planety

W ramach międzynarodowego szkolenia w projekcie GREEN FOOTPRINT (Erasmus+) w dniach 22-26 marca 2023 roku gościliśmy w Krakowie liderów i edukatorów młodzieżowych z Włoch, Niemiec i Łotwy. Szkolenie zostało przygotowane przez naszego partnera projektowego – Fundację Rozwoju Demokracji Lokalnej – Małopolski Instytut Samorządu Terytorialnego i Administracji z siedzibą w Krakowie.

🌍Na warsztacie uczyliśmy się jak wykorzystać sztuczną inteligencję w planowaniu kampanii społecznej na rzecz zrównoważonego rozwoju skierowanej do młodzieży oraz jak wykorzystywać gry cyfrowe w edukacji ekologicznej i klimatycznej.

🌍Odwiedziliśmy również Symbioza – Centrum Edukacji Ekologicznej ZZM w Krakowie. Centrum SYMBIOZA to miejsce, w którym można zdobyć nową wiedzę na temat lokalnego ekosystemu na który składa się las, łąki i ich mieszkańcy m.in: płazy, ptaki, owady. Uczestnikom szkolenia najbardziej podobało się to, jak Centrum SYMBIOZA angażuje swoich gości w interaktywne zajęcia: uczenia poprzez doświadczanie zmysłami, eksplorację, gry przyrodnicze i inne.

🌍 Spotkaliśmy się z przedstawicielami Krakowskie Centrum Edukacji Klimatycznej To naprawdę wspaniałe, nowe miejsce na mapie Krakowa, w którym można zdobyć nową wiedzę na temat zmian klimatycznych i sposobów, w jakie możemy je powstrzymać. Dowiedzieliśmy się, jakie programy edukacyjne Centrum realizuje, aby zmniejszyć negatywny wpływ mieszkańców miasta na środowisko, takie jak ogrody społeczne, zmiana sposobu transportu, redukcja zużycia wody czy segregacja śmieci.

🌍W końcu znaleźliśmy czas aby odwiedzić Nausika Fundacja Edukacyjna która wdraża młodzieżowe projekty na rzecz edukacji klimatycznej i partycypacji publicznej, działania międzynarodowe w zakresie edukacji globalnej oraz programy wolontariatu młodzieżowego.

DZIĘKUJEMY wszystkim instytucjom i organizacjom za inspirujące spotkania 💚

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji!

#erasmusplus #ErasmusPlus

Już dziś możesz pomóc