Wolontariat – wskazówki dla organizacji

Zapraszamy do lektury bezpłatnej publikacji, która pomoże w pozyskaniu wolontariuszy do waszych działań oraz owocnej z nimi współpracy.

Wzrasta zaangażowanie seniorów na rzecz ochrony lokalnej przyrody. To pokazała wyraźnie ewaluacja działań, jaką przeprowadziła Fundacja Dzieła Kolpinga w 2020 r. Uczestnicy siedmiu Kolpingowskich Klubów Seniora wskazali, że są zainteresowani tematyką ekologiczną.

Pomyśleliśmy więc o przygotowaniu starszych osób do podjęcia długoterminowego wolontariatu w zakresie dbania o lokalne środowisko. To był pierwszy krok do opracowania wniosku grantowego pt.: Zielona inicjatywa – samoorganizacja seniorów na rzecz ochrony środowiska.

Jak wynika  z badań, model wolontariatu systematycznego i długoterminowego jest najbardziej deficytową formą działalności wolontariackiej Polaków. Decydując się na wolontariat długoterminowy czy też jedynie akcyjny, należy mieć na uwadze przepisy dotyczące organizacji wolontariatu.

Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik pt.: „Wolontariat – w kilku krokach: od pomysłu do wdrożenia”. W publikacji pokazujemy, jak przygotować się do przyjmowania osób chętnych do podjęcia wolontariatu, aby działanie to przyniosło wiele dobrego dla organizacji, jak również dla samego wolontariusza czy wolontariuszki.

Zachęcamy do lektury! Publikację można bezpłatnie pobrać w dołączonym poniżej pliku.

Wolontariusze

Już dziś możesz pomóc