Dlaczego ekologia jest ważna?

Nasi Uczestnicy z Jadownik bardzo aktywnie spędzają czas. Pierwsze seminarium edukacyjne „Dlaczego ekologia jest ważna?” odbyło się 13 września 2022 roku. Rozmawiano o tym jak ważna jest świadomość ekologiczna, zarówno ze względów zdrowotnych, jak i środowiskowych.

Tematem kolejnego seminarium edukacyjnego była ekologia i jej wpływ na społeczeństwo. Prowadzący Jędrzej Majka, podróżnik i dziennikarz, na przykładzie swojej ostatniej podróży na Spitsberger zwrócił uwagę na zmiany klimatu, które mają wpływ  na różnorodność biologiczną i to dotyczy nie tylko poszczególnych gatunków, ale także całych ekosystemów. Przedstawiono nowe wyzwania dla ochrony przyrody.

Po seminarium uczestnicy wybrali się do tężni solankowej znajdującej się w Bochni, która jest przykładem na to, że ingerencja człowieka w środowisko może mieć pozytywny wpływ.  Tężnie w  miastach  pełnią rolę miejskich inhalatorów i bardzo korzystnie wpływają na ludzki  organizm.

Zdobyta wiedza na pewno będzie inspiracją do dalszych działań! 😊

Projekt „Zielona inicjatywa – samoorganizacja seniorów na rzecz ochrony środowiska” jest realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga