Międzynarodowe spotkanie w Hondurasie

W dniach 18- 22 lutego 2019 r odbywa się w Danlí (Honduras) międzynarodowe spotkanie partnerów projektu COFFEE- cooperation for fair economy & education, finansowanego w ramach programu Erasmus+ przez Agencję Wykonawczą ds. Edukacji, Kultury i Sektora Audiowizualnego (EACEA) Komisji Europejskiej, w ramach programu Erasmus+ Youth Capacity Building.

Dzieło Kolpinga w Polsce, lider projektu reprezentowane jest na spotkaniu przez Sekretarza Naczelnego Dzieła Kolpinga w Polsce Pana Krzysztofa Wolskiego, Specjalistkę ds. międzynarodowej współpracy młodzieży Patrycję Kwapik, Trenerkę i współautorkę projektu Magdalenę Szczudło. Wczoraj nasi przedstawiciele dotarli do Danli w Hondurasie , gdzie wezmą udział w warsztatach i spotkaniach zorganizowanych przez Kolping Honduras.

Program spotkania obejmuje:

• Warsztaty nt. aktywizacji zawodowej młodzieży zagrożonej wykluczeniem społecznym  w ramach sektora ekonomii społecznej bazującej na zasadach sprawiedliwego handlu,
  • Prezentację dobrych praktyk związanych z tworzeniem miejsc pracy dla młodzieży w sektorze produkcji i sprzedaży kawy fair trade w Hondurasie,
  • Spotkanie z Burmistrzem miasta Danlí na temat wsparcia samorządów lokalnych w rozwoju sektora fair trade i podmiotów ekonomii społecznej,
  • Wizyty studyjnej w spółdzielniach socjalnych, produkujących kawę fair trade.

W spotkaniu udział biorą przedstawiciele partnerów projektu: Kolping Rumunia, Kolpinga Honduras, FRDL Małopolski Instytut Samorządu Terytorialnego i Administracji, Langen Cafe.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga