Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 1/2022
Któż by pomyślał, że kolejny numer naszego biuletynu będzie pełen opisów ludzkiej tragedii i nieszczęścia? Cierpienie i krew narodu ukraińskiego zdają się wołać: „Panie, Panie czemuś mnie opuścił?”. Pytamy siebie nawzajem „Dlaczego?” i zaraz potem: „Co mamy robić?”. Znów aktualne stają się słowa naszego Patrona: „Czasy wam pokażą, co należy czynić”, wzywające do działania. Bo czynne miłosierdzie jest podstawowym zadaniem chrześcijanina.

Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 3/2021
Rodziny Kolpinga muszą być przygotowane do pracy jako ambasadorzy zmian w swoich społeczeństwach. I rzeczywiście, idee Adolpha Kolpinga nadal inspirują naszych członków do zaangażowania społecznego. W dziedzinie współpracy rozwojowej (...) znajomość charyzmatu, wartości czy celów naszego Założyciela musi być odnowiona i stanowić podstawę wszelkiego planowania strategicznego.
Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 2/2021
Wizerunek seniora malowany jest w poezji złoto-brązowymi barwami jesieni, przeplatanymi srebrną, nostalgiczną nicią wspomnień. Ale nie w naszym biuletynie! Zachęcam do lektury, by uwierzyć, że dobrze być – nie tylko seniorem – w „Kolpingu”!
Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 1/2021
Dzieło Kolpinga posiada tradycję pracy z młodzieżą sięgającą czasów, kiedy ks. Adolph Kolping oferował młodym czeladnikom, wyruszającym z rodzinnych domów za chlebem, bezpieczną przystań i namiastkę rodzinnego domu.
Biuletyn Fundacji Dzieła Kolpinga w Polsce
Już od prawie 10 lat Dzieło Kolpinga prowadzi nieprzerwanie działania aktywizujące osoby dojrzałe. W biuletynie można znaleźć szereg przykładów tych właśnie aktywności. Skorzystajmy z doświadczenia Dzieła Kolpinga.

Biuletyn Dzieła Kolpinga Wydanie specjalne 2020
Historia, o której chcemy Wam opowiedzieć - poprzez biuletyn, który właśnie trzymacie w dłoniach - ma zaledwie 30 lat. Jednak jej bogate, szlachetne i konkretne owoce zastanawiają, zachęcając do refleksji nad Dziełem Kolpinga w Polsce.
Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 2/2020
Wszystkich nas zaskoczyła epidemia koronawirusa, która odcisnęła duże piętno na naszym życiu i wpłynęła na działania podejmowane przez kolpingowską wspólnotę. Podczas, gdy świat na chwilę się zatrzymał, dla wielu Rodzin Kolpinga był to czas zintensyfikowanych działań i dużego wysiłku we wsparcie swoich lokalnych społeczności.
Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 1/2020
W bieżącym numerze znajdziecie aktualne informacje o tym, co dzieje się w Dziele Kolpinga w Polsce i na świecie. Jak sobie radzą Rodziny i czym się zajmują? I czy 25 lat to dla Młodego Kolpinga powód do odpoczynku czy zwiększenia tempa?

Biuletyn Dzieła Kolpinga nr 1/2019
Wspaniały smak kawy Tatico i idea sprawiedliwego handlu, zmotywowały nas do podjęcia współpracy projektowej z kolpingowcami z Ameryki Łacińskiej. Tak powstał projekt COFFEE - inicjatywa, która ma wzmacniać organizacje partnerskie, aby rozwijały potencjał instytucjonalny do tworzenia miejsc pracy dla młodzieży w sektorze ekonomii solidarnej.

Już dziś możesz pomóc

Wybierz kwotę, którą chcesz wesprzeć Dzieło Kolpinga